posted by henriette

Remade
Around The World

Overal ter wereld 10:10 reparatie tips en workshops

Remade Around The World
 
Fiets reparatie workshop georganiseerd door 10:10 in Londen

Fiets reparatie workshop georganiseerd door 10:10 in Londen

In 10:10 landen wereldwijd delen experts hun adviezen en tips om je spullen weer aan de praat te krijgen. Ze worden weer als nieuw! 

Met de lente in de lucht heeft het fietsvirus de Londenaars bereikt. Daar zijn ze aan de slag gegaan met fiets-reparatie workshops (ism The Bike kitchen). Met meer fietsen (die langer meegaan) en minder auto’s wordt iedere stad een stuk aangenamer. 

Ook in het verre Bangladesh worden speciale Remade workshops georganiseerd en 10:10 vrienden in Kopenhagen organiseren een kleding en fiets repareer sessie voor de Denen. 

In Nederland hebben we het Repair Café. Een prachtig initiatief waar je, onder het genot van een kopje koffie of thee, direct geholpen wordt bij de reparatie van je lamp, wekker, noem maar op.

Mocht er iets zijn waar de experts van het Repair Cafe niet uitkomen dan zijn er op het internet uitstekende repareer handleidingen te vinden op websites als ifixit. Deze organisatie heeft bovendien een briljant Manifest geschreven 'The Right to Repair'
 

De footprint van ‘spullen’

Het is behoorlijk complex om te berekenen wat precies de footprint van je spijkerbroek of fiets is. Waar beginnen we met meten en waar stoppen we? (nemen we bijvoorbeeld ook de auto-kilometers mee die de winkelier heeft moeten rijden om de broek te kunnen verkopen in zijn winkel?). *

Feit blijft dat er voor het produktieproces van alle ‘dingen’ energie nodig is en dat er CO2 vrijkomt. Niet alleen bij het maken, maar ook bij het transport. Hoe minder spullen er gemaakt/vervoerd moeten worden, hoe beter. Je verlaagt in ieder geval je eigen footprint door spullen te repareren in plaats van deze te vervangen.**

En ook hier geldt: als we dat allemaal vaker zouden doen dat telt dat mooi op. 

  • *Leestip voor iedereen die meer wil weten over de footprint van zo wat alles dat we kennen, kopen of waar wij van dromen: Mike Berners-Lee heeft het boek ‘How Bad Are Bananas’ – the Carbon Footprint of Everything’ geschreven. Leuk om te lezen en wetenschappelijk stevig onderbouwd. 
  • **Nb. In sommige gevallen is vervangen wel beter dan repareren! Je kiest bijvoorbeeld beter voor een energiezuinige nieuwe koelkast dan de oude energievreter te repareren! Lees meer op de site van Milieu Centraal