posted by henriette

10
repareer tips van het Repair Cafe

Bij de Repair Café’s in het land kijken ze nergens meer van op. De vrijwilligers komen allerlei soorten reparatie-vragen tegen. Het is voor veel mensen een uitkomst om wat hulp te krijgen bij de reparatie van spullen waar je aan gehecht bent. Niet iedereen is even handig met elektriciteit of handwerken. Toch kun je zelf thuis ook al veel doen. 


10 tips van de experts van het Repair Café

1. Impulsaankopen en goedkope prulletjes

Misschien wel het allerbelangrijkst: koop geen goedkope troep. Spullen die erg goedkoop zijn, zijn vaak van lage kwaliteit. Laat je niet in een impuls verleiden om op allerlei aanbiedingen in te gaan. Denk na over wat je echt nodig hebt, en koop vervolgens iets goeds.    

2. Is het te repareren?

Let er bij het kopen van spullen ook op of ze repareerbaar zijn. Sommige artikelen zijn helemaal dichtgelast met plastic. Deze zijn niet te openen zonder dat je het apparaat stuk maakt. Dan zijn ze dus ook niet te repareren en beland het al snel in de prullenbak. 

3. Schoonmaken doet wonderen

Ga er niet te snel van uit dat een voorwerp kapot is. De ervaring in het Repair Café leert dat in veel gevallen schoonmaken (een lensje, een scharniertje, wat stof wegblazen) al wonderen doet. En soms blijkt het apparaat gewoon anders te werken dan je dacht.

4. Vakmanschap en kennis via internet

Werkt een apparaat niet meer? Je kunt putten uit de enorme bron van kennis op internet. Er zijn diverse goede fora over dit onderwerp. Onder 'handige links' op het Repair Café-forum staan bijvoorbeeld links naar andere, al langer lopende fora.

5. Begin op tijd met repareren. 

Een klein scheurtje in een spijkerbroek is makkelijk te repareren; hoe langer je ermee doorloopt, hoe ingewikkelder de reparatie wordt en hoe kleiner de kans op succes. Dit principe geldt voor alle reparaties, niet alleen voor kleding.

6. Veiligheid voor alles

Als je begint met repareren van elektrische apparaten, haal dan eerst de stekker uit het stopcontact. En als je een apparaat zonder kap wil testen, let dan goed op je eigen veiligheid.

7. Geduld is een schone zaak

Ga niet overhaast of te agressief te werk. Het is begrijpelijk dat je boos en gefrustreerd raakt als je je broodrooster niet makkelijk of niet snel genoeg open krijgt.

Maar door hard te gaan wrikken is de kans groot dat je de problemen alleen maar erger maakt. Zoals een van de beste reparateurs van het Repair Café altijd zegt: het belangrijkste van repareren is je geduld bewaren.

8. Prettig werken

Zorg voor ruimte om te werken, bijvoorbeeld een lege tafel, met voldoende licht en met een bakje om schroefjes e.d. in te doen. Dan hou je het overzicht en raak je niet zo snel kleine onderdelen kwijt.

9. Maak foto’s 

Het is een goed idee om foto’s te maken terwijl je bezig bent met demonteren. Dit is handig voor als je alles straks weer in elkaar moet zetten. Wat zit ook alweer waar?

10. De gereedschapskist

Last but not least, zorg dat je gereedschapskist op orde is. Gebruik goed passende schroevendraaiers. Leg schroefjes op een rijtje, zodat je ze later kunt herkennen.